Voortbestaan valkerij in Europa opnieuw bedreigd.

Op 05 dec 2016 werd in het Europees Parlement, meer bepaald in de commissie Cultuur en Educatie, een draftversie besproken van een Europese richtlijn waarbij een aantal traditionele sporten niet meer zouden worden beschouwd als Europees cultureel erfgoed omwille van de gruwelijkheden die ermee gepaard zouden gaan.  Meer bepaald zouden traditionele sporten zoals stierenvechten, hondenraces, georganiseerde fazantenschietingen, vossenjacht en valkerij niet meer worden aangenomen als cultureel erfgoed omdat deze ingaan tegen de principes van het algemeen dierwelzijn. 

IAF-afgevaardigde Gary Timbrell, welke zetelt te Brussel, merkte dit op en trok meteen aan de alarmbel.  Onze afgevaardigde van de Belgische Valkerij Federatie (Kris Ulens nvrd.) contacteerde onmiddellijk het Agentschap van Cultuur.  Deze konden de draftversie van het amendement  meer bepaald het art. 35 (lijst met gruwelijke sporten) laten aanpassen.  Het amendement wordt gestemd op 12 dec 2016 met de tekst waarbij valkerij niet werd opgenomen in de lijst. 

Eens te meer wordt hiermee het belang aangetoond om ons te verenigen bij een officiële club zodat onze belangen kunnen worden verdedigd.  Met hartelijk dank deze keer aan Kris voor zijn tussenkomst.

Marc De Mits