Welkom

Beste bezoeker,

Welkom op onze website.

Als één der oudste (+40 jaar) valkerijverenigingen in België kunnen we in dit digitaal tijdperk uiteraard niet achter blijven en werd met de vereniging definitief de weg ingeslagen van het internet. Deze website werd gebouwd met de bedoeling ons gedachtengoed verder en efficiënter uit te dragen naar de buitenwereld toe.  De kunst van valkerij kan je echter niet zomaar beoefenen achter een computerscherm maar wordt op diverse terreinen actief bedreven zoals op het jachtterrein, thuis in een atelier van een valkenier, in musea, scholen,  enz….

Valkerij is per definitie het jagen met een afgerichte roofvogel op zijn natuurlijke prooi waarbij de wet van de natuur wordt gevolgd. Het live aanschouwen van de indrukwekkende jachtvluchten is een momentopname waarmee het unieke bondgenootschap tussen vogel en mens worden geïllustreerd.  De snelle, spectaculaire jachtvluchten van de jachtvogel dwingen bij iedere toeschouwer bewondering en respect af.  

Valkerij is echter meer dan jagen alleen.  Het vervaardigen bijvoorbeeld, van geschikt materiaal om de jachtvogels te huisvesten, te verzorgen en te vliegen, gebeurt met ervaringen en technieken welke door de eeuwen heen werden opgebouwd en overgedragen van generatie op generatie. Valkeniers leren deze kunstige vaardigheden aan en geven deze door aan hun opvolgers.  Zodoende is er een immaterieel cultureel erfgoed ontstaan dat momenteel erkend is door UNESCO.  De BVVVH werkt actief mee aan het bewaren en het doorgeven van dit cultureel erfgoed. door o.a. mee te werken aan allerlei educatieve initiatieven en culturele evenementen zoals de jaarlijkse Sint-Bavoviering te Gent.  

Met deze website hopen we een aantal van deze aspecten weer te geven.  We zijn dankbaar voor uw opmerkingen en/of suggesties om deze website te verbeteren. Een website is trouwens nooit af.  Net als valkerij ondergaat deze de evolutie om steeds maar beter te worden.

Deze website kwam tot stand met de onontbeerlijke steun van Kris Munters uit Sint-Lambrechts-Herk. Via deze weg wil ik hem in naam van het clubbestuur heel veel bedanken voor zijn onvermoeibare inzet ondanks het feit zijn gezondheid hem soms parten speelt. 

Namens het clubbestuur BVVVH vzw

Marc De Mits -Secretaris